Er du klar for studenttilværelsen? Kanskje du bekymrer deg for hvordan du skal klare deg økonomisk? Det kan være vanskelig å disponere studielånet man får utbetalt hver måned fra Lånekassen – spesielt om man har høye hybelutgifter. Nedenfor kan du lese om tips og råd for studenten, slik at kan klare deg bedre økonomisk under studietiden.

Søk på legater og stipender

Skaff deg oversikt over alle legater og stipender som er relevante for deg, for å få en mulighet til litt bedre økonomi under studietiden. Du finner oversikt over alle tilgjengelig stipender og legater i Legathåndboken, og denne gis ut hvert år. Legathåndboken koster pr. 2016 kr. 299,-. Alternativt kan du låne den på biblioteket gratis. Stipender og legater er skattefrie penger som kommer godt med når du studerer.

Finn billigst mulig hybel

Boutgifter er som regel den største utgiftsposten for studenter. Her er det viktig å bruke god tid på å finne en passende hybel til en overkommelig pris. Kanskje du kan leie hybel sammen med en studiekamerat? I så fall vil dere begge få halvert boutgiftene, noe som hjelper betraktelig på et stramt budsjett. Man kan også spare penger ved å bo litt usentralt, da de mest sentrale hyblene gjerne har høyest månedsleie.

Skaff deg studentkort

Skaff deg studentkort så raskt som mulig etter studiestart. Kortet gir rabatter og gunstige tilbud for alle studenter, og du får bl.a. redusert pris på kollektivtransport samt hos utvalgte frisørsalonger og tannleger. Få oversikt over alle rabatter som studentkortet kan gi deg her.

Kjøp brukte skolebøker

Pensumbøker er en stor utgiftspost for studenter, og du kan spare mange penger på å kjøpe brukte bøker. Rundt semesterstart er det mange som selger sine brukte bøker på universitetet eller høyskolen du skal begynne på. Det er stor rift om bøkene for å unngå å betale full pris. Følg med på studiestedets oppslagstavle, eller se om de brukte aktuelle pensumbøkene er til salgs på nettstedet Finn.no/torget.

Lag realistisk månedsbudsjett

Mottar du studielån fra Lånekassen, vil du få utbetalt lånet en gang pr. måned. Mange faller for fristelsen til å unne seg litt ekstra i begynnelsen av perioden, for deretter å være blakk siste del av perioden. Som student har man trang økonomi, og det er helt nødvendig å lage et realistisk månedsbudsjett. Da får man bedre oversikt og kontroll på sin økonomiske situasjon, slik at man slipper å lure på om man vil ha råd til å kjøpe mat helt frem til neste utbetalingsdato.

I et budsjett vil man også se tydelig hva man bruker pengene på, og kanskje man oppdager at man sløser bort store pengesummer på unødvendige ting?

For å komme i gang med å lage budsjett, kan du f.eks. laste ned appen LOfavør Studentbudsjett til din iPhone eller iPad. Appen er gratis, og kan lastes ned fra iTunes her. Det finnes dessuten en rekke gratis budsjettprogrammer på nett.

Gjør storhandel en gang i uken

Det er dyrt å handle matvarer i Norge, og studenter bør lære seg et par triks for å redusere månedskostnadene. Det lønner seg å innarbeide en rutine på å gjøre storhandel en gang i uken. Da handler man inn middager for hele uken – i tillegg til andre varer man har behov for. Ved å redusere antall besøk i butikken, reduseres også muligheten for impulskjøp. Kjøper man f.eks. en sjokolade hver dag man handler i butikken, vil småbeløpene utgjøre en betydelig sum i løpet av en hel måned. Lag derfor en handleliste, og styr unna fristelsene.

Kjøp billigste alternativ i matbutikken

Man kan spare store summer på å velge billigste alternativ i dagligvarebutikkene. Kiwi er kjent for å tilby et stort antall billigvarer under navnet “First Price”, og i andre matbutikker finnes billigvarianter som “Coop X-tra” og “Euroshopper”. Kvaliteten på innholdet er like bra som i andre varemerker, men emballasjen er ikke like fargerik og fristende. Man finner også billig-varianter innen kategorien personlig hygiene, så man kan også spare mange kroner i løpet av et studieår ved å kjøpe shampoo, håndsåpe mm. til fast lavpris.

Unngå dyre restaurantbesøk

Som student har man dårlig råd, der hyppige cafè- og restaurantbesøk kan velte hele månedsbudsjettet. Det beste er å lage maten hjemme, og fryse ned det man ikke spiser opp. Det kan også fort bli dyrt i lengden å kjøpe lunsj i kantinen på universitetet eller høyskolen. Det billigste er å ta med seg niste og kaffe på termos hjemmefra til skoledagen.

Opprett en regningskonto i banken

Det kan være lurt å ha en ekstra konto i banken din, der du overfører penger til alle faste utgifter hver måned. Det beste er å overføre samme dag man får studielånet inn på kontoen. Da har man alltid penger tilgjengelig når regningene forfaller. Man kan opprette en regningskonto gratis i nettbanken.

Sammenlign priser på dyre varer

I løpet av studieåret kan det hende at din PC eller mobiltelefon går i stykker. Dersom du ikke ønsker å kjøpe brukt, kan det være en stor fordel å bruke litt tid på å sammenligne priser før du bestemmer deg. På nettstedet Prisjakt kan du finne billigste alternativ av en bestemt vare, og det er mange ulike kategorier å velge mellom.

Ekstrajobb

De færreste studenter klarer å leve kun på studielån. Derfor anbefales det å skaffe seg en ekstrajobb – slik at økonomien blir mer romslig. Det kan f.eks. være å jobbe en dag pr. uke eller noen få timer på kvelden, uten at jobbingen går ut over studiene. Man kan også søke etter ledige midlertidige småjobber på Finn.no – der man kan tjene noen kroner på f.eks. vindusvask, malejobber, rengjøring, snøskuffing og hagearbeid. Det er mulig å tjene opptil kr. 168.000,- i året som student, og samtidig få fullt stipend fra Lånekassen.

Begrens mobilforbruket

Som fattig student kan det være lurt å begrense mobilforbruket, slik at man unngår ubehagelige overraskelser når regningen kommer i posten. Det lønner seg som oftest å kjøpe mobil og abonnement hver for seg.

Vær prisbevisst

Trenger du nye klær, sko eller andre ting? De store og kjente kles- og skoforretningene har salg flere ganger i året, og det lønner seg stort å vente med shoppingen til salget starter.

Bruk biblioteket

Bruker du biblioteket flittig, kan du spare penger på utgifter til lesestoff. På biblioteket kan du både låne bøker gratis og lese aviser kostnadsfritt.

Reduser strømforbruket

Det er ikke uvanlig at studenter betaler rundt kr. 500,- pr. måned i strømutgifter. Vil du få ned strømforbruket, bør du investere i en sparedusj til badet samt slukke lys og skru av varmeovner i rom som ikke benyttes.

Sommerjobb

Mange studenter har behov for sommerjobb, slik at de kan tjene til livets opphold i juni og juli. Lånekassen utbetaler ikke studielån i de nevnte månedene, og det er vel de færreste som har studielån igjen å leve for sommerstid.

Selg dine brukte skolebøker

Selg dine pensumbøker etter at du er ferdig med utdanningsåret. Det er mange nye studenter som ønsker å kjøpe bøker brukt. Sett opp annonse på universitetets eller høyskolens oppslagstavle, eller annonser på Finn.no.

Betal regninger i tide

Visste du at det tilkommer et betydelig forsinkelsesgebyr dersom du betaler fakturaer for sent? Har du mange regninger hver måned, vil gebyrene utgjøre store summer tilsammen. Derfor er det viktig å alltid betale regningen før forfallsdato.

Drikk vann

Vann er gratis, og man sparer mange penger på å velge vann fra springen istedenfor å kjøpe brus, juice eller annen leskedrikk.

Unngå dyre kanalpakker fra TV-leverandøren

TV-leverandører vil gjerne selge sine nye kunder flest mulig kanaler. Det beste for studenter med et stramt budsjett er imidlertid å velge den aller billigste grunnpakken.