Helt siden det norske monopolet for mobiltjenester ble åpnet for konkurranse på begynnelsen av 1990 tallet har prisen på mobilabonnementer sunket jevnlig. I dag finner man et stort antall mobiloperatører i landet, som tilbyr forskjellige abonnementer til norske forbrukere. Prisforskjellene kan være store, og det knytter seg i hovedsak til forbruk av data og hvilken mobil man velger å kjøpe.
Som norsk mobilkunde kan man spare tusenvis av kroner i året ved å finne det beste og billigste mobilabonnementet, og det gjelder å lete på riktig sted. En rekke aspekter må inkluderes i vurderingen, der prisen er langt fra det eneste som teller.
Her finner du en enkel guide, ment for de som ønsker å finne det beste mobilabonnementet. Det inkluderer informasjon om markedet for mobile tjenester og hvordan myndighetene regulerer prisene. Den siste biten har nemlig stor innvirkning på sluttprisen man betaler for å ringe, sende SMS og bruke mobildata.
Mobilabonnement er ikke billig
Før vi gjør et dypdykk i de forskjellige abonnementene som finnes, er det viktig å danne seg et bilde av hva et mobilabonnement faktisk består av.
Et mobilabonnement vil binde deg til en fast nedbetalingsplan over en gitt tidsperiode. Løsningen kalles for “bindingstid”. Bryter man avtalen før tiden har gått ut blir man straffet i form av et bruddgebyr, som kan være av betydelig størrelse. For å hindre at forbrukere bytter abonnement har operatøren nemlig lov til å legge inn en såkalt “operatørlås”, som gjør at man ikke kan bytte sim-kortet på telefonen, eller videreselge den til andre.
I prisen for et abonnement inkluderes kostnaden for selve telefonen, og den månedlige prisen man betaler for datapakker, ringetid og SMS. I dag er det vanlig å se tilbud på smarttelefoner til 1 krone, i bytte mot en bindingstid på inntil 24 måneder. Den maksimale bindingstiden for privatpersoner i Norge er 12 måneder, men øker til 24 måneder for de som benytter seg av bedriftsabonnement.
Før man får innvilget avtale om mobilabonnement vil selgeren gjennomføre en kredittsjekk på kjøperen for å avdekke eventuelle betalingsanmerkninger og inkassosaker. Får selgeren grønt lys vil telefonen utleveres til kjøper, som må betale månedlige fakturaer i henhold til avtale om bindingstid.
Mobilabonnementer er “hybrid-lån”
Her er det viktig å huske på at mobilabonnementet i realiteten er et lån, og at telefonen nedbetales i faste avdrag over tid. Som med andre typer lån inkluderer det en finansieringskostnad, som kan sammenlignes med renter. Et mobilabonnement har flere likhetstrekk med det som kalles varefinansiering, der kjøperen betaler tilbake kostnaden for et produkt over tid. Forhåndsfinansiering gir kjøperen umiddelbar tilgang på telefonen, men fører også med seg en høyere kostnad via et rentepåslag. Et mobilabonnement skiller seg derimot ut ved at man også betaler en bruksavgift. Med andre ord er det snakk om en ren “nedbetaling” av mobilen, pluss en månedlig avgift for bruk av SMS, ringetid og datapakker. Det gjør mobilabonnement til et hybrid-lån, med flere likhetstrekk til blant annet forbrukslån.
Hvordan velge riktig mobiloperatør?
For å finne det beste mobilabonnementet gjelder det å velge den beste og billigste operatøren. Men før man velger operatør er det viktig å vite hvordan reglene for mobilt operatørskap fungerer i Norge. Kun et fåtall selskap eier og driver sine egne nettverk, med basestasjoner spredt omkring i landet. Mange av de mindre operatørene eies også av de to dominerende selskapene; Teliasonera og Telenor. I skrivende stund er det nemlig kun disse to som har eget mobilnettverk med akseptabel innenlands dekning.
Uten regulering ville de to selskapene hatt muligheten til å skvise ut alle konkurrenter, gjennom å låse de ute fra nettet sitt. Heldigvis er de to selskapene pålagt å gi konkurrentene tilgang til egen infrastruktur, til fastsatte priser som settes av myndighetene. Organet som regulerer mobilbransjen i Norge heter Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (forkortet til NKOM), og var tidligere kjent som Post og Teletilsynet. Ettersom konkurrentene får tilgang til GSM-nettverket til faste priser har de også muligheten til å konkurrere om kunder. Denne løsningen er til fordel for begge parter, da det fostrer økt konkurranse og lavere priser.
Prisene faller jevnt
Prisene har nærmest kollapset de siste 10-15 årene i takt med at stadig flere selskap har kommet på banen med billige tjenester. Hvorvidt nykommerne benytter Telenor eller TeliaSonera sitt nettverk varierer, men det kan se ut til at Telenor er dominerende.
Mange husker nok mediefokuset omkring seriegründeren Idar Vollvik og hvordan han grunnla mobilselskapet Chess. Selskapet ble senere solgt til TeliaSonera (daværende NetCom) for svimlende 2,4 milliarder kroner. Dette kalles ofte den første private overtakelsen av et mobilselskap i Norge.
For deg som privatkunde har det flere implikasjoner at markedet er regulert gjennom nasjonale satser for leie av GSM-nettverket. For det første medfører det at du har tilnærmet lik dekning uansett hvilket mobilselskap du benytter. For det andre kan nykommerne konkurrere på pris, uten å bli skviset av de store mobil-kjempene. Ironisk nok er den norske staten i skrivende stund en av de største aksjonærene i Telenor. Den svenske og finske staten eier på sin side 51 prosent av TeliaSonera.
Finn beste mobilabonnement tilpasset eget forbruk
Norske mobilkunder har forskjellige behov, der noen foretrekker store datapakker framfor ringetid og vice versa. Det kan lønne seg å sammenligne flere mobilabonnement samtidig for å finne det beste tilbudet.
Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet har offentliggjort sin egen liste over godkjente tjenester for prissammenligning som vi anbefaler deg å benytte. De siste årene har det blitt bygget ut et nytt 4G nettverk i Norge, og de fleste operatørene tilbyr i dag tilgang i bytte mot ekstra betaling. Er strømming av film, musikk og annet innhold viktigst for deg? Da anbefaler vi deg å skaffe et mobilabonnement med ekstra stor datapakke. Slik unngår du å kjøpe rådyre pakker med påfyll av data. I motsatt retning er det liten grunn til å kjøpe en kostbar mobilpakke med hundrevis av Megabyte (MB) hvis man kun benytter en brøkdel av det hver måned.
Norske forbrukere er vanedyr, og de store mobilselskapene har fortsatt en dominerende markedsandel målt i antall abonnementer. Det til tross for at de i gjennomsnitt krever langt høyere beløp fra kundene sine, sammenlignet med hva de billigste konkurrentene kan tilby. Du kan spare store summer ved å stifte abonnement hos riktig operatørselskap, og lite står i veien for å velge et lite selskap.
En av de beste gratis-tjenestene for prissammenligning av mobilabonnementer er mobilbørsen.no. Her kan du skrive inn forventet forbruk av data, ringeminutter og SMS i bytte mot et prisanslag på markedets beste tilbud.
Abonnementet bestemmer hvilken mobil du mottar
Å velge abonnement blir ekstra vanskelig i det man må velge mobiltelefonen som følger med. For å gjøre jobben vondt verre velger mange mobilprodusenter nemlig å stifte lukrative avtaler med individuelle operatørselskap. Det betyr at man ikke får kjøpt visse mobiltelefoner med mindre det skjer gjennom en forhåndsbestemt operatør.
For deg som kunde er det en ulempe at operatørene stifter slike avtaler. I hovedsak gjelder de eksklusive avtalene for lansering av nye toppmodeller, og særlig fra dominerende produsenter som Apple og Samsung.
Når du inngår avtale om et nytt mobilabonnement med telefoner som nylig ble lansert på markedet er det vanlig å betale et forskudd på kostnaden. Beløpet varierer, men for toppmodellene blir det fort snakk om 4 til 5 000 kroner i nedbetaling. Restbeløpet nedbetales i faste summer over abonnementets levetid, helt til mobilen kan regnes for å være “gjeldfri”. Operatørene kaller det å “låse opp telefonen” når man har innfridd alle nedbetalingene.
Når man har betalt ned telefonen vil avtalen om ringetid, sms og datapakker vanligvis fortsette. Noen ganger har man også muligheten til å kjøpe telefonen på forhånd, før man setter inn kontantkort med forhåndsbestemt kredittgrense. Kontantkort kan være kostbart, som skaper problemer for nordmenn med trangt budsjett. For det andre er det vanlig å ha en sperre på nylanserte mobiltelefoner som kun kan selges med abonnement.
Motta rabatt ved å bytte inn den gamle telefonen
Når man kjøper ny mobiltelefon med abonnement kan det lønne seg å undersøke muligheten for “resirkulering”. Som et miljøtiltak velger mange norske operatører å la kundene levere inn de gamle telefonene sine. Beløpet avhenger av verdien på telefonen man leverer inn, med krav om at både programvare og deksel er brukbart.
Kreditten kan man trekke fra kjøpesummen på den nye telefonen, som også forhindrer at den gamle havner i søppeldunken. Hvis du leter etter et billig mobilabonnement kan en slik løsning senke prisen ytterligere! Blant tiltakene finnes blant annet SWAP programmet fra Telenor, og det som kalles mobilpant hos TeliaSonera.