I enkelte tilfeller lønner det seg å dra kredittkortet, mens det andre ganger igjen vil være noe smartere å ta opp et forbrukslån. Men når bør man velge det ene fremfor det andre, og hva er egentlig årsaken til det? Vi skal se på hva bør velge av nettopp forbrukslån og kredittkort i denne artikkelen.

Her bør du velge kredittkort

Hvis man trenger penger på kort tid, for eksempel hvis man står i en butikk eller på andre måter skal betale for noe snarest, så er et kredittkort det beste alternativet. Dette fordi at man allerede har tilgang til penger gjennom dette kortet, der man med et forbrukslån både må søke om lånet samtidig som det er noe ventetid før pengene kommer på konto.

For hverdagslig bruk og innkjøp anbefales derfor kredittkort. Dessuten har disse kortene inntil 50 dager rentefri betalingsutsettelse, så hvis man uansett skal betale tilbake det man bruker innen to måneder, så anbefaler vi kortbruk. Det gjelder for øvrig også hvis man skal betale renter over noen få måneder, for rentenivået er ikke så høyt på mange kredittkort.

Og her bør du ta opp et forbrukslån

Et forbrukslån derimot passer bedre når man skal betale ned gjelden over lengre tid. En enkel huskeregel kan være at hvis det tar mer enn seks måneder, så bør man låne fremfor å handle på kreditt. Dette avhenger naturligvis noe av hva man skal kjøpe og hvor store summer det er snakk om. For en av fordelene med forbrukslån er at man kan låne opp mot 600 000 kroner uten sikkerhet.

Vanligvis vil man derfor låne til oppussingsprosjekter, dyre innkjøp til hjemmet, reise eller nedbetaling av annen gjeld. Renten på disse lånene er langt lavere enn ved et kredittkort, men til gjengjeld så begynner renten å løpe allerede første dag fra lånet utbetales. Over lengre tid vil man uansett spare penger på det fremfor å handle på kreditt.

Konklusjon

Et forbrukslån bør man ta opp dersom man skal betale ned noe over lengre tid. Et kredittkort på sin side er optimalt for de små og kjappe kjøpene, og i tillegg belastes man ikke med renter eller gebyrer før etter 40-50 dager. Renten på forbrukslån er lavere enn ved et kredittkort, så hvis man skal betale tilbake gjelden over seks måneder eller mer, så vil det i mange tilfeller være mer gunstig med et forbrukslån enn med et kredittkort.